Camerabeveiliging op bedrijventerrein Bemmer IV
De ondernemers op bedrijventerrein Bemmer IV hebben gekozen om het terrein te bewaken met cameratoezicht. De doelstelling hiervan is de beveiliging en bewaking van private goederen, gebouwen, personen en terreinen. Het gaat dus niet om het bewaken van de openbare orde en veiligheid. Het primaire doel van camerabewaking is om bij incidenten (inbraak, diefstal, overval, brandstichting) bij bedrijven of op eigen terrein van bedrijven de mogelijke dader(s) zo snel mogelijk te kunnen achterhalen. Tegelijk heeft een camerasysteem een preventieve werking.
Wanneer worden er opnames gemaakt?
De camerabewaking is 24 uur per dag operationeel en de beelden worden continu opgeslagen. Er wordt niet voortdurend rechtstreeks naar de beelden gekeken. Rechtstreeks toezicht is er van vrijdag tot en met maandag tussen 23:00 en 05:00 uur en op feestdagen.
Mogen deze camera’s ook de openbare weg filmen
De camera’s mogen alleen zaken die van belang zijn in het kader van de doelomschrijving (bescherming van private goederen en personen) in beeld brengen. Daarbij kan het voorkomen dat een gedeelte van de openbare weg wordt gefilmd.
Kan de politie de beelden gebruiken?
Ja, dat kan wanneer er een opname is gemaakt van een strafbaar feit. In dit geval kan de politie deze beelden opvragen voor opsporingsonderzoek. De beelden kunnen gebruikt worden als bewijsmateriaal in een rechtszaak.
Kan ik zelf de beschikking krijgen over de beelden?
U kunt zelf géén beschikking krijgen over de beelden. Wél kunt u verzoeken om de beelden voor u te bewaren (‘veiligstellen’), als u het vermoeden heeft dat de daders van een incident op de beelden te zien zijn. U moet echter, om de politie toegang te geven tot de beelden, altijd aangifte doen.
Hoe lang blijven de beelden bewaard?
Om te voldoen aan de AVG en om de privacy van betrokkenen zo veel mogelijk te beschermen, is gekozen voor een korte bewaartermijn van 28 dagen. Daarna worden alle beelden automatisch gewist. Om camerabeelden veilig te stellen moet er dus ook binnen 28 dagen (geen werkdagen, maar dagen) aangifte worden gedaan bij de politie, omdat anders mogelijk bruikbare beelden verloren zullen gaan. Wij adviseren echter om zo snel mogelijk aangifte te doen.
Hoe kan ik de camerabeelden opvragen?
Camerabeelden kunnen opgevraagd worden via de parkmanager van de Stichting Parkmanagement Laarbeek (SPL). Daarbij wordt altijd de vraag gesteld of u aangifte heeft gedaan bij de politie. Camerabeelden kunt u nooit zelf inzien. Wel kunnen we de camerabeelden bewaren en opslaan zodat de politie deze later op kan vragen. De bemoeienis van SPL strekt zich niet verder uit dan de vraag deze te bewaren zodat ze op een later tijdstip ter beschikking gesteld kunnen worden aan de politie.
Kosten
Voor het opvragen van de beelden worden voor ondernemers die gevestigd zijn op Bemmer IV geen kosten in rekening gebracht.
Hoe zit het met mijn privacy?
De camerabeelden worden bekeken, opgeslagen en bewaard volgens de regels van de AVG. Dat houdt in dat uitsluitend hiertoe geautoriseerde mensen toegang hebben tot de beelden. De regels omtrent het bewaken van uw privacy zijn vastgelegd in een convenant met de gemeente en een onderhavig protocol.
Hoe zit het met mijn rechten?
U heeft, als u vermoedt dat u onterecht in beeld bent geweest, het recht op inzage, rectificatie, wissing, beperking, overdraagbaarheid en bezwaar. Een verzoek daartoe kunt u schriftelijk indienen bij de parkmanager, Niels Rutten, via info@parkmanagementlaarbeek.nl.
Bij een verzoek moet u zo nauwkeurig mogelijk omschrijven:
– wanneer u in beeld bent gebracht (datum- tijdstip)
– waar u in beeld bent gebracht (exacte locatie)
– waarom u denkt dat dit onrechtmatig is
– wat de aard van uw verzoek is.
Heeft u verder nog vragen?
Neem dan contact op met de lokale parkmanager via per mail via info@parkmanagementlaarbeek.nl
Als bedrijf zelf al camera's? Meld ze aan bij 'camera in beeld'
Bedrijven die zelf camera’s hebben hangen op hun eigen terrein kunnen de veiligheidswaarde van een bedrijventerrein vergroten door hun camera’s aan te melden bij het politiesysteem ‘camera in beeld’. Dit is een politiesysteem, wat alle (particuliere en overheids-) camera’s op een kaart weergeeft. Zo heeft de politie overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd op uw terrein of in uw straat, kijkt de politie in het systeem waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s. De politie kijkt dus niet live mee met de beelden.
Meer info: Camera in beeld